Wat is het verschil tussen chirurgisch staal en stainless steel?

Het verschil tussen chirurgisch staal en roestvrij staal (stainless steel) ligt in de samenstelling van de materialen en de toepassingen waarvoor ze worden gebruikt.

Chirurgisch staal is een staalsoort die is ontworpen om corrosie en vlekken te weerstaan en bestand is tegen roest. Het wordt vaak gebruikt in medische toepassingen, waaronder chirurgische instrumenten en implantaten, omdat het bestand is tegen de zuren en basen die in het menselijk lichaam voorkomen en biocompatibel is. Chirurgisch staal bevat vaak chroom en nikkel, evenals andere metalen, zoals molybdeen en titanium, om het sterker en corrosiebestendiger te maken.

Roestvrij staal (stainless steel) is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof, die ook bestand is tegen corrosie en roest. Het is echter niet per definitie biocompatibel en kan allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Roestvrij staal wordt gebruikt in een breed scala van toepassingen, waaronder bestek, huishoudelijke apparaten, keukengerei en sieraden.

In de medische sector wordt chirurgisch staal vaak gebruikt in plaats van roestvrij staal, vanwege de biocompatibiliteit en de corrosiebestendigheid. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs chirurgisch staal echter niet volledig immuniteit biedt tegen corrosie en kan in sommige gevallen problemen veroorzaken bij mensen met nikkelallergieën.