Wat is een ethernet poort?

Een ethernetpoort is een fysieke aansluiting op een apparaat zoals een computer, router, modem of netwerkswitch, waarmee het apparaat via een ethernetkabel op een bekabeld netwerk kan worden aangesloten. De ethernetpoort is meestal te vinden op de achterkant of zijkant van een apparaat en ziet eruit als een rechthoekige aansluiting met een reeks kleine pinnen of contacten aan de binnenkant.

De ethernetpoort maakt gebruik van de Ethernet-technologie om apparaten met elkaar te laten communiceren via een bedraad netwerk. Ethernet is een bekabelde netwerktechnologie die al tientallen jaren wordt gebruikt en nog steeds een belangrijke rol speelt in zowel thuis- als zakelijke netwerken. Met een Ethernet-verbinding kan een apparaat gegevens verzenden en ontvangen van andere apparaten op hetzelfde netwerk, zoals computers, printers, servers en andere netwerkapparaten.

Ethernetpoorten zijn doorgaans geschikt voor verschillende snelheden en zijn achterwaarts compatibel met lagere snelheden. De meest voorkomende snelheden zijn 10/100 Mbps (megabits per seconde) en 1 Gbps (gigabits per seconde). Een hogere snelheid biedt over het algemeen snellere datatransmissie en betere prestaties, hoewel dit afhankelijk is van de netwerkapparatuur die wordt gebruikt en de internetverbindingssnelheid.