Wat doet een operationeel manager?

Een operationeel manager is verantwoordelijk voor het beheer van de dagelijkse activiteiten van een bedrijf om de operationele efficiëntie en winstgevendheid te waarborgen. De belangrijkste verantwoordelijkheden van een operationeel manager zijn:

Bedrijfsvoering: De operationeel manager is verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van een organisatie. Dit omvat het beheer van de operationele processen, het toezicht op de productie, de kwaliteitscontrole, de naleving van de regelgeving en het waarborgen van de efficiëntie en effectiviteit van de bedrijfsprocessen.

Teambeheer: De operationeel manager is verantwoordelijk voor het beheer van het team dat de dagelijkse activiteiten van het bedrijf uitvoert. Dit omvat het werven, trainen en begeleiden van medewerkers, het opstellen van werkplannen, het toewijzen van taken, het monitoren van de prestaties en het nemen van disciplinaire maatregelen indien nodig.

Budgetbeheer: De operationeel manager is verantwoordelijk voor het beheer van het operationele budget van het bedrijf. Dit omvat het opstellen van budgetten, het monitoren van de uitgaven, het analyseren van de kosten en het identificeren van mogelijkheden om kosten te besparen.

Prestatieanalyse: De operationeel manager analyseert de prestaties van het bedrijf op basis van prestatie-indicatoren en stelt rapporten op over de operationele prestaties van het bedrijf. Dit omvat het identificeren van verbeteringsmogelijkheden en het implementeren van verbeteringsinitiatieven.

Strategische planning: De operationeel manager is betrokken bij de strategische planning van het bedrijf en werkt samen met het managementteam om de bedrijfsdoelen te formuleren en strategieën te ontwikkelen om deze doelen te bereiken.

Kortom, de operationeel manager speelt een cruciale rol in het waarborgen van de efficiëntie, effectiviteit en winstgevendheid van een bedrijf door het beheer van de dagelijkse operationele activiteiten.