Welk staal roest niet?

Er zijn verschillende soorten staal die van nature roestvrij zijn of sterk bestand zijn tegen corrosie, waaronder:

Roestvrij staal (RVS): RVS bevat minimaal 10,5% chroom en is daardoor zeer corrosiebestendig. RVS is verkrijgbaar in verschillende soorten en afwerkingen en wordt veel gebruikt in toepassingen zoals keukengerei, medische apparatuur, bouwconstructies en chemische verwerkingsapparatuur.

Duplex staal: Duplex staal bevat zowel austenitische als ferritische roestvrijstalen en heeft een hoge sterkte en uitstekende corrosiebestendigheid. Duplex staal wordt veel gebruikt in de olie- en gasindustrie, scheepsbouw en chemische verwerkingsapparatuur.

Superduplex staal: Superduplex staal bevat hogere niveaus van chroom, molybdeen en nikkel dan duplex staal en biedt een nog betere corrosiebestendigheid en hogere sterkte. Superduplex staal wordt vaak gebruikt in toepassingen zoals offshore olie- en gasplatforms, scheepsbouw en chemische verwerkingsapparatuur.

Weathering staal: Weathering staal, ook bekend als corten staal, bevat kleine hoeveelheden koper, fosfor, silicium en chroom. Het ontwikkelt na verloop van tijd een roestachtige afwerking, die fungeert als een beschermende laag tegen verdere corrosie. Weathering staal wordt vaak gebruikt in architectonische toepassingen, zoals bruggen, sculpturen en gebouwen.

Hoewel deze soorten staal over het algemeen bestand zijn tegen corrosie, kunnen ze toch roesten als ze worden blootgesteld aan agressieve omgevingen of corrosieve stoffen. Het is daarom belangrijk om de omgevingsomstandigheden en de toepassing van het staal zorgvuldig te overwegen en indien nodig beschermende coatings of afwerkingen toe te passen om de levensduur van het staal te verlengen.