Kan Ethernet via stopcontact?

Ja, Ethernet kan via het stopcontact worden geleverd met behulp van een technologie genaamd Powerline-communicatie (PLC). Powerline-adapters, ook wel HomePlug-adapters genoemd, maken gebruik van het bestaande stroomnetwerk van je huis om een ​​netwerkverbinding te creëren. Hierdoor kun je de netwerkverbinding uitbreiden naar andere kamers zonder extra Ethernet-kabels te hoeven leggen.

Een typische Powerline-kit bestaat uit ten minste twee adapters. Eén adapter sluit je aan op een stopcontact bij de router en verbind je met een Ethernet-kabel met de router. De andere adapter sluit je aan op een stopcontact in een andere kamer en verbind je met een Ethernet-kabel met het apparaat dat je van een netwerkverbinding wilt voorzien. De adapters communiceren dan met elkaar via het stroomnetwerk van het huis om de netwerkverbinding te leveren.

Powerline-communicatie is een handige oplossing als het leggen van Ethernet-kabels niet praktisch is. Het kan echter afhankelijk van de kwaliteit van de bedrading in het huis en de kwaliteit van de adapters invloed hebben op de snelheid en betrouwbaarheid van de netwerkverbinding. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Powerline-communicatie in sommige gevallen storing kan veroorzaken op andere elektrische apparaten die op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten.