Assimilatie en accommodatie zijn twee fundamentele processen in de cognitieve ontwikkelingstheorie van Jean Piaget.
Assimilatie is het proces waarbij nieuwe informatie wordt geïntegreerd in bestaande cognitieve schema’s. Als we bijvoorbeeld een nieuwe ervaring hebben die past binnen ons huidige begrip van de wereld, dan nemen we deze informatie op en passen we het toe op onze bestaande ideeën. Dit betekent dat we de nieuwe informatie “assimileren” in ons bestaande begrip van de wereld.
Accommodatie daarentegen is het proces waarbij we onze bestaande cognitieve schema’s aanpassen of veranderen om nieuwe informatie op te nemen. Dit betekent dat als we een nieuwe ervaring hebben die niet past binnen ons huidige begrip van de wereld, we ons bestaande schema aanpassen om de nieuwe informatie op te nemen. Dit proces van aanpassing van onze schema’s wordt “accommodatie” genoemd.
Kortom, assimilatie en accommodatie zijn twee aanvullende processen die kinderen gebruiken om hun begrip van de wereld te ontwikkelen. Assimilatie is het proces waarbij nieuwe informatie wordt geïntegreerd in bestaande schema’s, terwijl accommodatie het proces is waarbij bestaande schema’s worden aangepast of veranderd om nieuwe informatie op te nemen. Samen helpen deze processen kinderen om nieuwe informatie te integreren in hun bestaande kennis en begrip van de wereld.