De koudste maand van het jaar verschilt afhankelijk van de locatie op aarde en het specifieke klimaat van die locatie. Over het algemeen valt de koudste maand van het jaar in de winter, maar dit is niet altijd het geval, vooral niet in equatoriale of tropische klimaten.
In gematigde klimaten, zoals die in Noord-Amerika, Europa en Azië, valt de koudste maand meestal in december, januari of februari. In het noordelijk halfrond, waar deze landen zich bevinden, is december de maand waarin de zon het minst schijnt en de dagen het kortst zijn. De temperatuur bereikt meestal ook zijn dieptepunt in deze maand, wat resulteert in sneeuw, ijs en andere winterse omstandigheden.
In het zuidelijk halfrond, waar de seizoenen omgekeerd zijn aan die van het noordelijk halfrond, valt de koudste maand van het jaar meestal tussen juni en augustus. Dit is omdat de zon op dat moment het minst schijnt op het zuidelijk halfrond en de dagen het kortst zijn.
Het is belangrijk op te merken dat de koudste maand van het jaar afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder breedteligging, hoogte boven de zeespiegel en de nabijheid van oceanen of andere watermassa’s. Bovendien kan klimaatverandering de timing en de intensiteit van de koudste maand van het jaar beïnvloeden in veel delen van de wereld.