Hoe lees je een Klimatogram af?

Een klimatogram is een diagram dat het klimaat van een bepaald gebied weergeeft op basis van de gemiddelde maandelijkse neerslag en temperatuur over een periode van meestal 30 jaar. Een klimatogram kan worden gebruikt om het klimaat van een bepaald gebied te begrijpen en te vergelijken met andere gebieden.

Hier zijn de stappen om een klimatogram af te lezen:

Bekijk de horizontale x-as van het klimatogram, deze geeft de twaalf maanden van het jaar weer.

Bekijk de linker verticale y-as van het klimatogram, deze geeft de gemiddelde maandelijkse neerslag weer. De eenheden van neerslag worden aangegeven aan de rechterkant van de grafiek, bijvoorbeeld millimeter (mm) of inches.

Bekijk de rechter verticale y-as van het klimatogram, deze geeft de gemiddelde maandelijkse temperatuur weer. De eenheden van temperatuur worden aangegeven aan de rechterkant van de grafiek, bijvoorbeeld graden Celsius (°C) of Fahrenheit (°F).

Zoek de lijn of balken die de gemiddelde maandelijkse neerslag weergeven en bekijk op welke maanden deze het hoogst en het laagst zijn. Dit kan informatie geven over het regenseizoen en droge seizoen in het gebied.

Zoek de lijn of balken die de gemiddelde maandelijkse temperatuur weergeven en bekijk op welke maanden deze het hoogst en het laagst zijn. Dit kan informatie geven over de seizoensgebonden veranderingen in temperatuur in het gebied.

Vergelijk de neerslag- en temperatuurlijnen om een idee te krijgen van de klimaatzone waarin het gebied zich bevindt. Bijvoorbeeld, als de neerslaglijn hoger ligt dan de temperatuurlijn gedurende het hele jaar, kan het gebied een regenwoudklimaat hebben. Als de temperatuurlijn hoger ligt dan de neerslaglijn gedurende het hele jaar, kan het gebied een woestijnklimaat hebben.

Het aflezen van een klimatogram kan helpen om een beter begrip te krijgen van het klimaat van een bepaald gebied en kan helpen bij beslissingen over landbouw, toerisme en andere activiteiten.