Een dysthyme stoornis, ook wel dysthymie genoemd, ontstaat door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. De precieze oorzaak is niet bekend, maar er zijn wel enkele factoren die een rol kunnen spelen:
Erfelijkheid: er lijkt een erfelijke component te zijn bij het ontstaan van dysthymie. Mensen met familieleden die aan dysthymie lijden, hebben een verhoogd risico om zelf ook deze stoornis te ontwikkelen.
Hersenchemie: een verstoorde balans van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine, noradrenaline en dopamine, kan bijdragen aan het ontstaan van dysthymie.
Levenservaringen: nare of traumatische gebeurtenissen, zoals verlies van een dierbare, kunnen bijdragen aan het ontstaan van dysthymie. Ook chronische stress of langdurige blootstelling aan stressfactoren, zoals bijvoorbeeld een moeilijke werksituatie, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van dysthymie.
Persoonlijkheidsfactoren: bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals een lage zelfwaardering, negatieve denkpatronen en een laag niveau van optimisme, kunnen het risico op dysthymie vergroten.