Wat is gegalvaniseerd?

Gegalvaniseerd verwijst naar een oppervlaktebehandeling van metaal, waarbij een laagje zink wordt aangebracht op het oppervlak van het metaal. Dit proces wordt gegalvaniseerd genoemd en het wordt vaak gebruikt om metalen materialen te beschermen tegen corrosie.

Het gegalvaniseerde proces omvat meestal het onderdompelen van het metalen voorwerp in een bad van gesmolten zink. Het metaal wordt eerst grondig gereinigd en ontvet om ervoor te zorgen dat het zink goed hecht aan het oppervlak. Vervolgens wordt het metaal ondergedompeld in het zinkbad en wordt het verwarmd om ervoor te zorgen dat het zink gelijkmatig aan het oppervlak van het metaal hecht. Het zink reageert met zuurstof uit de lucht om een dunne laag zinkoxide te vormen, die fungeert als een beschermende barrière tussen het metaal en de omgeving.

Gegalvaniseerd metaal is over het algemeen zeer duurzaam en bestand tegen corrosie en roest. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen waar het metaal wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden of agressieve chemicaliën, zoals in de bouwsector (bijvoorbeeld voor dakbedekking of gevelbekleding) en in de auto-industrie (bijvoorbeeld voor de productie van carrosserieën).

Het gegalvaniseerde proces kan worden toegepast op verschillende soorten metalen, waaronder staal, ijzer en koper. De dikte van de zinklaag kan variëren, afhankelijk van de toepassing en het gewenste niveau van corrosiebestendigheid. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de zinklaag, hoe beter het metaal beschermd is tegen corrosie.