Wat mag niet bij de tandarts als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen bij de tandarts. Hoewel veel tandheelkundige behandelingen veilig zijn tijdens de zwangerschap, is het toch belangrijk om voorzichtig te zijn. Een aantal dingen die je beter niet kunt doen bij de tandarts als je zwanger bent zijn:

Röntgenfoto’s: Hoewel tandheelkundige röntgenfoto’s doorgaans slechts een kleine hoeveelheid straling gebruiken, is het nog steeds het beste om ze te vermijden als je zwanger bent. Als het echt nodig is om röntgenfoto’s te maken, zal de tandarts extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van een loodschort om de buik te beschermen.

Verdoving: Lokale verdovingen die vaak gebruikt worden bij tandheelkundige behandelingen zijn over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap, maar sommige tandartsen vermijden deze in het eerste trimester van de zwangerschap.

Medicatie: Sommige tandheelkundige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor een ontwikkelende baby, dus het is belangrijk om je tandarts te laten weten dat je zwanger bent.

Elektrische tandenborstel: Het gebruik van een elektrische tandenborstel is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap, maar sommige vrouwen ervaren gevoeligheid in hun tandenvlees, dus het kan helpen om over te schakelen op een zachtere borstel.

Het is belangrijk om je tandarts te laten weten dat je zwanger bent, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden bij het uitvoeren van de behandelingen.