Waarom is RVS zo duur?

Roestvrij staal (RVS) is over het algemeen duurder dan gewoon staal vanwege de extra kosten die gepaard gaan met de productie ervan. Het belangrijkste ingrediënt in RVS is chroom, dat duurder is dan ijzer, het belangrijkste ingrediënt in gewoon staal. Daarnaast zijn er ook extra kosten voor het toevoegen van andere legeringselementen zoals nikkel, molybdeen en titanium, die de corrosiebestendigheid en andere eigenschappen van het RVS verbeteren.

De productie van RVS vereist ook complexere processen en technologieën dan de productie van gewoon staal, waardoor de productiekosten hoger zijn. Het productieproces omvat bijvoorbeeld het smelten en mengen van de grondstoffen, het vormen van het staal tot de gewenste vorm, het verwijderen van onzuiverheden en het toepassen van hittebehandelingen om de eigenschappen van het staal te verbeteren.

Ondanks de hogere kosten wordt RVS vaak gebruikt in toepassingen waar duurzaamheid, corrosiebestendigheid en esthetiek belangrijk zijn, zoals in de voedingsindustrie, medische toepassingen, architectuur en decoratieve objecten. Door de duurzaamheid en de lange levensduur kan het in sommige gevallen ook kosteneffectiever zijn dan gewoon staal op de lange termijn.