Welke spier loopt verticaal aan beide kanten van de middellijn van de buik?

De spier die verticaal aan beide zijden van de middellijn van de buik loopt, is de rechte buikspier (musculus rectus abdominis). De rechte buikspier is een langgerekte spier die aan de bovenkant begint bij de vijfde, zesde en zevende ribben en aan de onderkant aanhecht aan het schaambeen en de schaamvoeg. De spier loopt dus verticaal langs de voorkant van de buik. De rechte buikspieren worden vaak de “six-pack” spieren genoemd, omdat ze bij goed getrainde mensen als afzonderlijke, verticale segmenten kunnen worden gezien.

De rechte buikspier is betrokken bij het buigen van de romp en het optillen van de benen. Bij krachtige samentrekking van de spieren, zoals bij het hoesten, niezen of het doen van sit-ups, kan er druk ontstaan in de buikholte. Daarom zijn de rechte buikspieren belangrijk bij het handhaven van de buikorganen en bij het ademen.

De rechte buikspieren worden omgeven en beschermd door de rectusschede, die bestaat uit verschillende lagen van bindweefsel en spierweefsel. De rectusschede loopt van het borstbeen tot het schaambeen en beschermt de rechte buikspieren en dient als ankerpunt voor andere spieren en organen in de buikwand.

De rechte buikspieren zijn betrokken bij veel dagelijkse activiteiten, zoals staan, zitten, lopen en tillen. Een goede ontwikkeling van de rechte buikspieren kan bijdragen aan een sterke en gezonde core en kan helpen bij het voorkomen van rugklachten.