Wat is de linea alba en hoe verloopt deze?

De Linea Alba is een anatomische structuur in het menselijk lichaam. Het is een witte, vezelige band van bindweefsel die door het midden van het lichaam loopt, van het borstbeen tot aan het bekken. De term “Linea Alba” betekent letterlijk “witte lijn” in het Latijn, en de structuur is duidelijk zichtbaar op het oppervlak van het lichaam.

De Linea Alba wordt gevormd door de samenvloeiing van de aponeurosen van de externe schuine buikspieren, interne schuine buikspieren en dwarse buikspieren. Deze spieren hechten aan de achterzijde van de buikwand en lopen naar voren en in het midden van de buik komen ze samen en vormen ze de Linea Alba. De Linea Alba fungeert als een stevige ankerplaats voor de spieren en organen van de buikwand.

De Linea Alba speelt een belangrijke rol bij verschillende medische procedures en chirurgische ingrepen, waaronder herniareparaties, buikwandcorrecties en abdominale chirurgie. Ook is de Linea Alba een belangrijke referentie bij het lokaliseren van abdominale spieren en organen tijdens lichamelijk onderzoek of medische beeldvorming.

De Linea Alba loopt van het xiphoid-proces, de kleine knobbel aan de onderkant van het borstbeen, naar de symphysis pubis, het kraakbeenachtige gewricht dat het schaambeen verbindt. Het loopt dus verticaal langs de buik. Aan de bovenkant hecht het aan de zevende ribben aan elke kant, en aan de onderkant hecht het aan de voorrand van de bekkenbeenderen.

Bij sommige mensen kan de Linea Alba verzwakken, vooral tijdens de zwangerschap. Dit kan leiden tot een aandoening die bekend staat als diastase recti, waarbij de linker- en rechterhelften van de rechte buikspieren uiteenwijken en de Linea Alba verzwakt. Dit kan leiden tot zwakte en pijn in de buikregio en kan in sommige gevallen chirurgische correctie vereisen.