Waar loopt de Linea Arcuata?

De Linea Arcuata (ook wel de “arcuate line” genoemd) is een anatomische structuur in het menselijk lichaam die de overgang markeert tussen de bovenste en onderste delen van de buikwand. De Linea Arcuata loopt horizontaal over de buikwand en bevindt zich ongeveer op het niveau van de bovenrand van het bekken, op ongeveer halverwege de afstand tussen het borstbeen en het schaambeen.

De Linea Arcuata wordt gevormd door de bovenste rand van het bekken, die wordt gevormd door de samenkomst van de darm- en lendenbeenderen. Boven de Linea Arcuata bevinden zich de spieren van de rechte buikwand (de rectusspieren) die aanhechten aan de onderkant van het borstbeen. Onder de Linea Arcuata bevinden zich de spieren van de bekkenbodem en de spieren van de laterale buikwand.

De Linea Arcuata speelt een belangrijke rol bij verschillende medische procedures en chirurgische ingrepen, waaronder herniareparaties en abdominale chirurgie. Het is ook een belangrijk referentiepunt bij het lokaliseren van abdominale organen en tumoren tijdens lichamelijk onderzoek of medische beeldvorming.

De Linea Arcuata is een belangrijk onderscheidend kenmerk bij het diagnosticeren van buikpijn. Buikpijn boven de Linea Arcuata wordt meestal veroorzaakt door aandoeningen van de maag, lever, milt of galblaas, terwijl buikpijn onder de Linea Arcuata vaak wordt veroorzaakt door aandoeningen van de darmen, blaas of baarmoeder.