Wat betekent gegalvaniseerd?

Gegalvaniseerd staal is staal dat is bedekt met een laag zink om het te beschermen tegen corrosie. Het is genoemd naar de Italiaanse wetenschapper Luigi Galvani, die in de late 18e eeuw de ontdekking deed dat metalen kunnen worden beïnvloed door elektrische stroom. Het gegalvaniseerde proces is gebaseerd op elektrochemie en maakt gebruik van deze ontdekking om het staal te beschermen tegen roest en corrosie.

Het gegalvaniseerde proces begint met het schoonmaken van het staal om eventuele verontreinigingen te verwijderen. Het staal wordt vervolgens ondergedompeld in een bad van gesmolten zink, waar het wordt blootgesteld aan een hoge temperatuur en druk. Het zink smelt en hecht zich aan het oppervlak van het staal, waardoor een dunne laag zink op het staal ontstaat. De laag zink beschermt het staal tegen corrosie en roest, waardoor het geschikt is voor gebruik in vochtige omgevingen en buitentoepassingen.

Er zijn twee hoofdtypen gegalvaniseerde coatings: warm gegalvaniseerd en elektrolytisch gegalvaniseerd. Bij het warme gegalvaniseerde proces wordt het staal ondergedompeld in gesmolten zink, terwijl bij het elektrolytische proces het staal wordt ondergedompeld in een elektrolytisch bad van zinkzouten. Beide processen creëren een zinklaag op het oppervlak van het staal om het te beschermen tegen corrosie en roest.

Gegalvaniseerd staal wordt veel gebruikt in de bouw van metaalconstructies, zoals hekwerken, leuningen, trappen, gevels en daken. Het biedt een betaalbare en duurzame oplossing voor toepassingen waarbij het staal wordt blootgesteld aan vocht of corrosieve omgevingen.