Hoe hoog CRP bij sepsis?

Sepsis is een ernstige, mogelijk levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door een overweldigende reactie van het lichaam op een infectie. C-reactive protein (CRP) is een eiwit dat in de lever wordt geproduceerd als reactie op ontstekingen in het lichaam, waaronder ontstekingen die worden veroorzaakt door sepsis.

Bij sepsis is het CRP-gehalte in het bloed vaak verhoogd. Een onderzoek uit 2016 gepubliceerd in het Journal of Intensive Care Medicine stelde vast dat CRP-niveaus bij patiënten met sepsis gemiddeld ongeveer 100 mg/L waren. Dit is aanzienlijk hoger dan de normale referentiewaarde voor CRP, die meestal minder dan 1,0 mg/dL bedraagt.

Het is belangrijk om op te merken dat een verhoogd CRP-gehalte niet specifiek is voor sepsis en ook kan optreden bij andere infecties en ontstekingen. Bovendien kan een verhoogd CRP-gehalte niet altijd duiden op de ernst van de sepsis of de respons op de behandeling.

Andere laboratoriumwaarden, zoals bloedgaswaarden, bloedbeeld en lactaatniveaus, kunnen ook worden gebruikt om de ernst van de sepsis te beoordelen en de behandeling te monitoren. Klinische beoordeling van de patiënt, waaronder vitale functies en orgaanfunctie, is ook essentieel bij de diagnose en behandeling van sepsis.