Hoe snel stijgt een CRP?

De snelheid waarmee het C-reactieve proteïne (CRP) stijgt, hangt af van de onderliggende oorzaak van de ontsteking. Bij acute ontstekingen, zoals bij een infectie, kan het CRP-gehalte binnen enkele uren na het begin van de ontsteking stijgen. Het CRP-gehalte kan ook snel dalen wanneer de infectie onder controle is gebracht of wanneer de ontsteking is verminderd.

Bij chronische ontstekingen, zoals bij auto-immuunziekten, kan het CRP-gehalte over een langere periode verhoogd blijven, soms zelfs gedurende enkele jaren.

Het is belangrijk om te onthouden dat CRP-waarden slechts een indicator zijn van ontsteking en niet altijd een nauwkeurige maatstaf voor de ernst van de ziekte of de effectiviteit van de behandeling. Het is daarom belangrijk om CRP-waarden altijd te interpreteren in combinatie met andere diagnostische tests en medische beoordelingen.

Als er reden is om aan te nemen dat er sprake is van een ontsteking of infectie in het lichaam, kan de arts een CRP-test bestellen om de ontstekingsniveaus te beoordelen. De resultaten van de test kunnen de arts helpen om de diagnose te stellen en de behandeling te begeleiden.