Hoe herken je een biochemische zwangerschap?

Een biochemische zwangerschap, ook wel een chemische zwangerschap genoemd, wordt gekenmerkt door een zeer vroege miskraam die optreedt kort nadat een bevruchte eicel zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand. Bij een biochemische zwangerschap stijgt het zwangerschapshormoon hCG (humane choriongonadotrofine) in het bloed en/of urine, maar daalt het weer voordat er sprake is van een normale zwangerschap.

Een biochemische zwangerschap kan worden vastgesteld door een zwangerschapstest die positief is, gevolgd door een tweede test die binnen een paar dagen negatief is. Dit betekent dat de zwangerschap niet is doorgegaan en dat het lichaam de bevruchte eicel heeft afgestoten voordat er sprake was van een levensvatbare foetus.

Vaak gaat een biochemische zwangerschap gepaard met bloedverlies en menstruatie-achtige krampen, hoewel sommige vrouwen deze symptomen helemaal niet ervaren. Het kan een emotioneel beladen ervaring zijn, omdat het kan aanvoelen als een vroege miskraam en een teleurstelling kan zijn voor vrouwen die zwanger proberen te worden.