Wat is de oorzaak van contracturen?

Een contractuur is een blijvende samentrekking van een spier of pees, wat leidt tot een beperking in de bewegingsvrijheid van een gewricht. Er zijn verschillende oorzaken van contracturen, waaronder:

Verkorting van spieren en pezen: Wanneer spieren en pezen niet regelmatig worden gestrekt en bewogen, kunnen ze verkorten en stijf worden. Dit kan leiden tot contracturen.

Zenuwbeschadiging: Als gevolg van zenuwbeschadiging kan de spier te strak aanspannen, waardoor een contractuur ontstaat.

Littekenweefsel: Bijvoorbeeld als gevolg van een operatie of verwonding, kan littekenweefsel zich vormen in de buurt van spieren en pezen en ze beperken in hun beweging.

Spier- of gewrichtsaandoeningen: bepaalde aandoeningen, zoals spierdystrofie, cerebrale parese of reumatoïde artritis, kunnen leiden tot contracturen.

Het is belangrijk om contracturen te behandelen, omdat ze kunnen leiden tot verdere complicaties, zoals gewrichtsstijfheid en spierzwakte. Behandelingen kunnen bestaan uit fysiotherapie, rekoefeningen, gewrichtsmobilisatie, spalken of operatieve ingrepen.